Kanopolo

Kanopolo

 
NK 2015
 
 
 
 
 
 
Kanopolo Viking heeft momenteel drie senioren- en een jeugd-team(s), en wat meer vrijblijvend, één recreatie team, daarmee is het voor iedere kanovaarder mogelijk aansluiting op zijn of haar niveau te vinden. Natuurlijk zijn de competitie resultaten belangrijk, maar het belangrijkste is dat spelers het in de groep naar hun zin hebben, Prestatie en fun!
 
 
De teams trainen op diverse dagen, soms alleen en soms met meerdere teams tegelijk op het water. De trainingen worden verzorgt door eigen spelers.  
 
Hoe gaat het spel in zijn werk?
Kanopolo wordt gespeeld met twee teams van ieder 5 spelers. Hiervoor worden korte wendbare kajaks gebruikt. Het water waarop gespeeld wordt is 23 meter breed en 35 meter lang. Doelpunten scoren doe je door de bal in het doel van de tegenstander te gooien. Dit doel meet 1 bij 1,5 meter en hangt op een hoogte van 2 meter boven het water. Naast individuele bal- en kano-vaardigheid is samenspel binnen het team een vereiste.

Als bescherming van de spelers is een helm met masker en een zwemvest verplicht. Deze spullen zijn bij de Viking beschikbaar en kunnen het eerste jaar van je lidmaatschap vrij gebruikt worden. De gebruikte spullen zijn in beeld gebracht door Ricky, klik op de video polo materiaal.

 

Polo materiaal

Wanneer kun je poloën?

Kanopolo wordt gespeeld vanaf 10 jaar door zowel jongens als meisjes, meestal spelen meisjes
en jongens in mixed teams, het zijn dus wel meiden die "hun mannetje staan".
 
 
Hoe leer je kanopolo?
Het polospel leer je spelenderwijs, in de zomermaanden buiten op de Maas en op ons speelveld “de oude Beemden” naast het clubhuis. In de winter in de zaal (balvaardigheid) en in het zwembad “de Wisselslag”. Na al dat trainen kruisen wij natuurlijk graag de peddels met andere teams tijdens toernooien en competitiewedstrijden, meestal kamperen we dan een weekend bij een collega kanovereniging.
 
 

Viking A - GKV NK Kanopolo 2012


Ambitie
Natuurlijk zijn we trots op onze prestaties in de afgelopen jaren; sterke jeugd teams en doorgroei naar de hoofdklasse.
In 2015 komt de Viking uit in de hoofd, tweede, de derde en de jeugdklasse.
Wij zijn voornemens de groei van de afgelopen jaren (2007 één team naar 2015 vier teams) te continueren, de Maasboulevard biedt hiervoor voldoende mogelijkheden. 
Wat doen we nog meer?

Naast onze poloactiviteiten nemen we deel aan activiteiten georganiseerd door andere groepen binnen de Viking b.v. toertochten op diverse prachtige locaties het organiseren van (polo) instuiven of activiteiten georganiseerd door de jeugdcommissie.

Nieuwsgierig geworden?

Prima, neem contact op met Wim Ellenkamp, 077-3542369  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. en we maken een afspraak om mee te doen met de training.
 
Meer informatie?
 
Bezoek ook eens de wiki pagina http://nl.wikipedia.org/wiki/Kanopolo of kijk op www.kanopolo.org daar staat altijd het laatste Nederlandse kanopolo nieuws.
 
Voor ons Venlohaventoernooi, bezoek de toernooi pagina VenloHavenToernooi 
 
 
 
Spelregels en scheidsrechters informatie
Recentelijk zijn de spelregels van kanopolo weer van een update voorzien. Belangrijkste verandering in het spelletje is het voornemen om op de Wereldkampioenschappen en de World Games voortaan met een schotklok te gaan werken. Hoe lang een team exact er over mag gaan doen om een aanval op te zetten en of deze regel ook van toepassing wordt op de EK's, NK's en andere toernooien is nog onduidelijk. Op de website van de ICF http://www.canoeicf.com/icf/Aboutoursport/Canoe-Polo/More-on-Canoe-Polo/Technical-Information.html staan de laatste regels.
Voor de scheidsrechters kijk ook eens op http://www.canoeicf.com/icf/Aboutoursport/Canoe-Polo/More-on-Canoe-Polo/Canoe-Polo-Course.html hier worden de spelregels gevisualiseerd, en zijn enkele testen opgenomen.
 

 NK 2017K

Zojuist heeft de Viking jeugd de landstitel bij het kanopolo gewonnen, na vorig jaar nog net buiten het podium te zijn gevallen was dit seizoen overtuigend voor onze jongste spelers. Ongeslagen kampioen; jongelui proficiat!

De Viking B hield in de eerste klasse de degradatiezorgen buiten de deur door met een sterke eindsprint de zesde plek op te eisen, Viking C heeft het eerste jaar in de tweede klasse goed doorstaan op een zevende plek.  Viking A was na een goede competitiestart op de derde plek aan het slotweekend begonnen, de eerste plek was buiten bereik, maar de tweede plaats werd zwaar bevochten met MDR A en GKV A. Uiteindelijk werd MDR op doelsaldo geklopt en staat de Viking voor het eerst in haar geschiedenis op het hoofdklasse podium! En mag daarmee volgend jaar naar het EK voor landenteams. Voor alle uitslagen zie watersportverbond kanopolo

 

 

WhatsApp Image 2017-09-03 at 20.13.34 1

In de week van 21 tot en met 27 augustus hebben twee Vikingers de eer gekregen om ons land te vertegenwoordigen tijdens het Europees Kampioenschap kanopolo. Jochem Högerle (24) en Alain Zwinkels (19), spelers van het 1e team van KV Viking Venlo, mochten in Sint-Omaars, Bassin l’Aa, (Frankrijk) uitkomen voor de Nederlandse herenselectie en de Nederlandse Juniorenselectie.

In de heren klasse moest er een plek bemachtigd worden tussen 17 landen van uit heel Europa. De heren selectie begon zeer sterk aan het toernooi en versloeg Hongarije met maar liefst 11-2. Een goede warming-up om later op de dag het op te nemen tegen het altijd sterke thuis land, het beloofde een leuk pot te worden en de toeschouwers werden niet teleur gesteld. Met een 3-2 overwinning gingen de Nederlanders het veld af. Zo werd de eerste dag goed afgesloten en waren ze klaar voor de Portugese heren op dag 2, ook hier verliep het goed en wonnen ze met 4-1. Ook na dag 2 bleven de Nederlandse heren ongeslagen met een nipte overwinning op Zwitserland (3-2).

Op zaterdag ochtend werd dan toch het eerst verlies partij geïncasseerd, in een bloedstollende partij waarbij het lang 1-1 stond trokken de heren van Groot-Brittannië aan hat langste eind (2-1 verlies).

De laatste partij van de dag moest gespeeld worden tegen regerend wereld kampioen Italië, ook in deze partij was het spannend tot de laatste secondes. Na 2-1 voor te hebben gestaan waren de Italianen toch met 4-3 te sterk.

Zondag stonden er nog 2 wedstrijden op het programma, bij winst in de eerste partij werd er gevochten voor plek 5 en 6 bij verlies zou dit 7 en 8 worden. Met een doel gingen de heren de laatste speeldag in ‘’de vijfde plek is voor Nederland’’. In de eerste partij werd Portugal met 5-4 van het veld gestuurd, een zesde plek was dus al zeker. Net na de middag stond dan de laatste wedstrijd op het programma. Denemarken moest verslagen worden om de vijfde plek veilig te stellen, de heren selectie liet nog een keer zien wat ze in huis hadden en versloegen de Denen met 7-3.

De junioren mochten donderdags aftrappen met een zware partij tegen Italië, in deze wedstrijd werd uitstekend gespeeld. Helaas verloren ze met 4-2 deze partij. Het werd de junioren niet gemakkelijk gemaakt, na in de ochtend het opgenomen te hebben tegen Italië stond nu de selectie van onze oosterburen (Duitsland) op het programma. Ook in deze partij werden de junioren met 4-2 verslagen. De laatste wedstrijd van de dag werden de Portugezen wel nog verslagen en ook nog met maar liefst 8-4. Er kan al met al terug gekeken worden op een uitstekende dag voor de junioren.

Dag 2 mocht begonnen worden met een wedstrijd tegen Ierland, zij waren geen partij voor de Nederlanders, en werden dan ook met 8-2 afgedroogd. Later op de dag mochten ook zij het een keer opnemen tegen Denemarken, hier bleven zij echter steken op een gelijk spel (3-3). Op deze tweede dag werden eveneens drie partijen gespeeld en mochten dit keer eindigen tegen Zwitserland, hierbij werd het een bloedstollend laatste wedstrijd van de dag dat resulteerde in een 4-3 winst. Op naar de derde en laatste dag.

Regerend wereld kampioen (en bleek later ook huidig Europees kampioen) Groot-Brittannië was met 6-2 toch echt een maatje te groot voor Oranje. De match tegen het gastland (Frankrijk) eindigden eveneens in een 6-2 verlies.

Er mocht afgesloten worden tegen Polen een zevende plek viel er te verdienen, deze kans hebben de junioren met beide handen beetgepakt wat resulteerde in een 5-3 overwinning. Een prima middenmoot voor de Nederlanders.20170827 130416

 

In het weekend van 21 en 22 Mei werd in Uithoorn het jaarlijkse Amsterdam Open kanopolotoernooi georganiseerd. Het toernooi wordt jaarlijks groter en bekender. Dit jaar werd er op 6 velden en in 4 divisies gespeeld.

Viking Venlo was met twee teams van de partij. Deze teams kwamen uit in de twee hoogste klassen.

Viking Venlo A begon in de poulefase met een 4-3 winst op eregasten van de organisatie uit Taiwan. Na gelijk te spelen tegen de huidige landskampioen uit Groningen werd het team met overtuiging verslagen door de Zwitserse selectie. Dit resulteerde in een goede 2e plaats in de poulefase.

Het toernooi werd vervolgd met 3 wedstrijden in een winnaarspoule. Hierin speelde het eerste team uit Venlo tegen twee gedegen Duitse teams en de Nederlandse herenselectie. Op zaterdag laat in de middag werden de moe gestreden Venlonaren, die het hele toernooi zonder wissel voeren, op de counter verslagen. De volgende ochtend stond de Duitse topper ACC Hamburg op het programma.

In de eerste helft werd er hard gestreden om kansen te creëren. In de eerste paar minuten leverde dit een doelpunt op voor het team uit Venlo. Niet veel later wisten ook de Duitsers te scoren. Ondanks fel en energiek spel bleef het 1-1 tot aan de rust. Na de rust brak de wedstrijd open en werd met goed counterspel door Venlo een 4-1 voorsprong opgebouwd. De Duitsers gaven zich echter niet gewonnen. Met hard Duits spel en goede individuele acties knokten de Duitsers zich terug tot een tussenstand van 4-4. In een uiterste poging om te winnen besloten de Duitsers het Venlose team op de middenlijn op te pakken. Door slim te combineren werd in de laatste 10 seconde vanaf de middenlijn het definitieve doelpunt gemaakt. 5-4 voor Venlo.

De volgende wedstrijd werd gespeeld tegen de Nederlandse herenselectie. In de eerste helft werden de Vikingers op de counter op een 5-0 achterstand gezet. Na rust lieten de heren uit Venlo zich niet meer foppen maar ondanks goede pogingen werd er niet meer gescoord door beide teams. Eindstand 5-0 voor het selectieteam.

Viking Venlo A kon zich opmaken voor een laatste wedstrijd voor de 7/8e positie. Deze wedstrijd werd een Nederlands onderonsje met Trekvogels uit Haarlem als tegenstander. Het spel ging tot aan het eind gelijk op. Venlo trok uiteindelijk aan het langste eind en won met 6-5. Een knappe 7e plek, van de 16 hoofdklasse teams, op een groot internationaal toernooi was de beloning voor het eerste team.

Het tweede team van Viking wist in de poulefase slechts drie punten binnen te halen met een winst op Mokka 2 uit het Belgische Mol. De overige twee partijen tegen het duitse liblar en het taiwanese CPS werden werden met respectievelijk 3-2 en 9-2 verloren.

Met een 3e plek in de poule was de 9e plek in de eindklassering nog de hoogst haalbare. Om deze plek te behalen moest er in een tussenpoule bewezen worden dat het team dit verdiende. Met drie overwinningen op CPS uit Taiwan, KVSO uit Stadskanaal en Odysseus uit Alkmaar, werd duidelijk aangetoond dat Viking Venlo B een kans op de 9e plek verdiende.

Om deze plek te bemachtigen, moest het team zich nog eenmaal van zijn beste kant laten zien tegen de Gothingen Ladies. De toon werd door de Viking snel gezet door op 5 - 1 voorsprong te komen. De winst werd echter te vroeg gevierd, waardoor het damesteam uit Duitsland de score terug kon brengen naar 5 - 5. Gelukkig wist Wouter van Haren in de laatste 6 seconden de bal nog eenmaal in het net van de tegenstander te laten vallen, waardoor ook deze partij met winst afgesloten kon worden.

Met slechts twee verloren wedstrijden werd de 9e plek in de eerste klasse meegenomen naar Venlo.

Duo Laos

Het speelschema van VenloHaven 2016 is beschikbaar. De zondag zal zo snel mogelijk volgen!

 

Om het schema te bekijken, klik hier: kvvikingvenlo.nl/speelschema-VenloHaven-2016

 

Tot komend weekend!

 

1

 

In het weekend van 23 en 24 april werd er in Saint-Omer (FRA) het jaarlijkse TIP (Tournament International Pas du Calais) georganiseerd. TIP is in de kanopolowereld een goed bezocht toernooi met maar liefst 47 teams uit 6 verschillende landen, verdeeld in 4 divisies. Het eerste team van Kanovereniging Viking Venlo was een van de teams die de "first division" onveilig ging maken.


In de poule met Wodniak (POL), Gent (BEL), France B (FRA) en WKV 1 (BEL) werd zaterdagochtend de eerste wedstrijd gespeeld tegen Wodniak. Deze Poolse heren waren nog niet goed wakker. Dit strafte de heren van de Viking met goed counterspel af, uiteindelijk resulteerde dit in een 13-0 overwinning voor Venlo.


Met goede moed van de overwinning stond het 2e nationale team van Frankrijk op de planning (achteraf de winnaar van het toernooi). Na een snelle tegengoal keken de Venlonaren al binnen één minuut tegen een 1-0 achterstand aan. Met kansen van beide ploegen werd de ruststand verder niet verranderd. In de 2e helft werd het goed verdedigende werk ook beloond met een goede aanval, de captain nam het initiatief en legde bal in het net van de Franse, 1-1. De wedstrijd bleef spannend tot in de laatste seconden. De mogelijkheid op een voorsprong was voor beide ploegen aanwezig. Helaas waren de Franse heren in de laatste seconden trefzeker, via een snelle uitbraak hadden ze 2 kansen nodig om de 2-1 op het scorebord te krijgen. Nog voordat de bal uit het doel was gevist klonk het eind signaal.


14:00uur: De werdstrijd tussen het Belgische Gent en de Vikingers stond op het punt van beginnen. Het sterke Gent werd goed tegengehouden, de goals vielen aan beide kanten een aantal keer. Het spel zag er goed uit, de kans om te winnen was even groot als de kans om te verliezen. De teams waren zeer aan elkaar gewaagd. Ook dit maal lag het geluk niet aan de kant van de Venlose heren, wederom trokken ze aan het kortste eind. Net als tegen de Fransen viel de overwinning van de Belgen in de laatste seconden, ditmaal via een onterechte penalty. Er was nog een kleine hoop, de bal werd zo snel mogelijk gehaald en een schot kon nog gelost worden. Naast, afgelopen. Eindstand: 6-5.


De poule wedstrijden waren gespeeld, de laatste wedstrijd van de dag werd bepaald aan de hand van de voorgaande resultaten. Meridian B (ENG) mocht het opnemen tegen Viking Venlo.


Meridian, dat door hun jaren ervaringen het kanopolospelletje kan dromen was wederom in de laatste secondes te sterk voor de Viking, met één doelpunt verschil mochten de Vikingers het veld af druppelen. 4-3 in het voordeel van de Engelse.


Na een dag hard varen en een laat avondeten, kropen de vermoeide spelers hun koude tentjes in om zondagochtend weer om 8:10 uur op het veld te liggen. Deze keer stond Demons (IRL) op het wedstrijdschema. De kou, de nattigheid en de vermoeide spelers konden het sterke spel van de vorigedag niet opbrengen en werden met 5-2 geklopt.


De laatste wedstrijd van het toernooi, de strijd om de 15e plek, werd gespeeld tegen onze naamgenoot uit Amsterdam. In de wedstrijd was de vechtlust bij de Amsterdammers ver te zoeken. Gelukkig speelde de Venlonaren scherper en wonnen ze met 7-2. Hierdoor was de 15 plek veiliggesteld.


Een weekend met veel zon op zaterdag en veel regen op zondag werd met een dubbel gevoel afgesloten. Goede wedstrijden gespeeld maar bij te veel wedstrijden het laten liggen om een gelijkspel of winst eruit te halen. Veel geleerd en op naar het volgende toernooi!