Toervaren

Toervaren

Hoewel de Viking gedreven wedstrijdsporters in de gelederen heeft, heeft het toervaren nog altijd de meeste leden, en het is natuurlijk ook heel mooi om met een groep de prachtige beken te varen die in en om het Limburgse land liggen. Je kunt daarbij denken aan de Swalm, met zijn prachtige bochten, zandstrandjes en natuur; maar ook de Roer heeft nog grotendeels haar natuurlijke loop. Ook in Brabant, Duitsland en Belgie zijn vele mooie riviertjes die uitnodigen om daar dagtochten op te gaan varen.
 
De vereniging kent een toercommissie die de ondelinge contacten en de "verenigingstochten" faciliteerd, via de site van het Watersportverbond Toervaren is de nationale toerkalender te vinden. Leden spreken onderling af naar welke tochten men gaat.
 
Verenigingstochten zijn het inpeddelen, het uitpeddelen en de tochten tijdens het knobelweekend. De in- en afpedddeltocht wordt de laatste jaren op de Swalm gevaren. Deze tochten wordt afgesloten met een koffietafel in de kantine voor alle leden met ' aanhang', waarbij in maart traditioneel de toeronderscheidingen van de Nederlandse Watersportverbond uitgereikt worden.
Vanuit de toercommissie wordt gewerkt aan de karakterisering van de mooie Limburgse beken, zodat de drempel om een tocht te organiseren verder verlaagd wordt.
 
  
Het toerseizoen loopt traditioneel van het laatste weekend van maart, tot het laatste weekend van oktober: op deze weekenden wordt ook de klok verzet.
In het toerseizoen wordt op de woensdagavond gevaren, goed voor de onderlinge contacten en gewoon lekker om even op het water te zijn, na afloop is de kantine open zodat nog even bijgepraat kan worden, en natuurlijk plannen gemaakt kunnen worden om samen te varen.
 
Belangstelling? dan ben je in het zomerseizoen welkom op de woensdagavond, je mag 3 keer meevaren voordat je besluit of kanovaren echt wat voor je is en lid wordt. Daarna mag je een jaar lang verenigingsmateriaal gebruiken om te ontdekken welk type kano het best bij je past.
 
Contact voor de Toer is Ton Brouwers, stuur gerust een mail naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. voor meer informatie of het afspreken van een proefles!
 
 

 

Instructie op zeeGeer en Wiel wilden een grotere uitdaging na het oefenen met redden en opnieuw instappen met 5 andere leden bij Kanovereniging Viking Venlo in het zwembad in Blerick en in Duisburg. Ze wilden ook wel eens de zee op en besloten te gaan deelnemen aan het zeekanokamp “Noorderhaaks” van Peddelpraat. Na de aanmelding werd er via email een heel boekwerk met  theorie toegestuurd en konden beiden aan de slag met lezen en leren.Op Zaterdagmorgen 29 Juli 2017 vertrokken wij (Wiel Linders, Geer en Toos Thyssen) naar Anna Paulowna bij Den Helder. Toos ging mee voor de gezelligheid en  morele ondersteuning. Nadat alles geïnstalleerd was op de camping werd er kennis gemaakt met alle deelnemers van het kamp.Er waren 36 cursisten. 26 heren en 10 dames. Er waren 5 groepen met per groep 2 instructeurs. Geer en Wiel waren de oudste deelnemers.Ook werd de indeling van de groepen bekendgemaakt en het programma voor de week. Geer en Wiel zaten bij een beginnersgroepje met 8 personen waarvan 2 dames.

Zondag vond de eerste oefening plaats op het Amstelmeer. Om 10.00 uur vertrokken ze en rond 17.00 uur waren ze moe maar voldaan weer terug. Bij terugkomst stond (bij Dirk en Willy en Toos) de koffie klaar met een lekkere kano (koek) van Willy  voor alle deelnemers. Daarna alle kleding uitspoelen en uithangen zodat die de volgende dag weer klaar was voor gebruik. Om 18.00 werd er weer aangeschoven voor het heerlijke eten wat werd opgediend door Piet en partner.  

Dagelijks om 20.00 uur werd geëvalueerd hoe de dag was verlopen.Van 20.30 – 22.00 uur vonden er diverse workshops plaats waaraan Toos ook deelnam, met meerdere thema’s, o.a. veiligheid, EHBO, navigeren, kompas en kaart, tij en stroomsnelheid, kleding en kamperen.

Maandag ging de beginnersgroep van Medemblik naar Andijk en weer terug. Onder het varen werd ook geoefend met slepen en reddingen.

Dinsdag was dan het moment waar Wiel zo van had gedroomd. Wiel en Geer gingen met hun groepje ging naar Noorderhaaks oftewel de Razende bol. Vanwege de aangekondigde storm was het alleen dinsdag mogelijk om met de beginnersgroep naar Noorderhaaks te gaan.

Het was zeer spannend om in de golven te varen. Door de harde wind van zondag en maandag zat er nog flink wat deining in de zee. Maar iedereen is veilig en wel weer aangekomen in Anna Paulowna. Op de fotos is te zien hoe blij Wiel was dat hij op de razende bol was en zien we Geer vertrekken door de branding

Woensdag en donderdag werd er op de sloot geoefend met rechtuit varen, met en zonder scheg, in- en uitstappen en opkanten.Vrijdagmorgen werd gevaren van Kornwerderzand naar Harlingen over de strekdam ’s Avonds werden de certificaten uitgereikt en werden de bedankjes uitgesproken en de attenties aangeboden. Zondagmorgen werd een gezellige week afgesloten. Al met al kijken Wiel, Geer en Toos terug op een gezellige, leerzame en vermoeiende week. Met heel veel dank aan Albert-Jan en Nico voor de organisatie en alle instructeurs voor de leerzame acties en workshops.

Nog nagenietend hopen Geer en Wiel volgend jaar weer deel te nemen aan “Noorderhaaks 2018”.

Kanogroetjes Geer, Wiel en Toos

 

 

Geachte leden,

 

De eerste woensdagavond-sessie gaat i.v.m. koningsdag niet door. De eerste sessie is nu dus op 4 mei.

 

toercommissie,

3 April a.s. is de start van het nieuwe toer-seizoen. Het inpeddelen is dit jaar op de Grensmaas van Borgharen naar Berg en staat garant voor een mooie omgeving en mooi vaarwater. Verzamelen om 9:00u bij de Viking (vertrek 9:30u). We verwachten voor 17:00 terug te zijn. Dus ruim op tijd voor degenen die mee doen met het inhappen.

Verder is de bezetting van het woensdagavond-varen bekend (zie hieronder). Komt in grote getale!

 

woensdagavond varen 01 kopie

Sinds drie weken wordt op woensdagavond 19:30 recreatief gevaren. Op het water begint het al gezellig druk te worden, en voor elk wat wils; beginners die moeite hebben met rechtuit varen, maar ook snelle afvaarders, die op hun beurt weer voorbij gestoven worden door een K1. een aantal leden hebben zich "verplicht"mee te draaien in een roulatierooster waardoor er altijd ervaren kanovaarders aanwezig zijn. Dus wil je zelf varen (gewoon voor het plezier, of wil je bijleren) en / of heb je bekenden die het kanovaren willen proberen, welkom op woensdagavond 19:30.

Op 7 en 8 september is het weer groot feest in Hannoverisch Minden en de Viking is daar natuurlijk ook bij!!

 

 

Een groots evenement dat om het ander jaar georganiseerd wordt in Hannoverisch Minden. Hieraan doen vele verenigingen die zich bezig houden met zwemmen en varen -op velerlei manieren- aan mee. Voor de kanovaarders is er de mogelijkheid iedere dag de Weser te varen, die flink stroomt, en waarbij verschillende afstanden mogelijk zijn. Verder is er op vrijdagavond het ballongloeien. Op zaterdagavond is er een gigantisch mooi vuurwerk gevolgd door een lichtjestocht, anders gezegd "der Weser in Flammen". Daarnaast zijn er bands die optreden, allerlei kraampjes met eten en de meest gekke dingen en een kleine kermis. Verder is de stad Minden zeer de moeite waard om te bezoeken!!
Op zondag 8 september wordt de 31e Weserbergland Ralley gevaren, de officiele toertocht op de Weser in verschillende afstandenReizen op eigen gelegenheid. Heb je geen vervoer meld je dan even bij een van de mensen die op de lijst staan!